Lisa Miskovsky: "Framgång för mig har fått en helt ny innebörd"

– Jag känner en otrolig vilja att hjälpa andra. För som förälder till ett autistiskt barn kan man känna sig väldigt ensam.
Det säger artisten Lisa Miskovsky, som delar med sig av erfarenheter och sina egna verktyg i digitala Kommunikationskarnevalen 2021.

Lisa Miskovsky är sedan 20 år en av våra mest hyllade sångare och musiker. Hon har släppt sex album, nästan enbart egenkomponerat material, som sålt i över 200 000 exemplar. Hon har vunnit två Grammisar och fem Rockbjörnar.

Men alla framgångar till trots har själva begreppet ändrat innebörd för henne – idag handlar det egentligen väldigt lite om hitlåtar och utmärkelser:

– Att nå fram till Elvira, att se att hon förstår, att få ett leende eller en kram som bekräftelse…ja, det slår allt. Det är verklig framgång för mig, säger hon.

Lisa Miskovsky har två döttrar. När förstfödda Elvira, idag 13 år, var tre år gammal fick hon diagnosen autism.

– Med åren har hennes lillasyster Elsa, som är två år yngre, mer och mer axlat rollen som storasyster, berättar Lisa.

– Det går bra, de har en väldigt fin relation. Och även om Elvira kräver mer tid är det viktigt att vi föräldrar ger båda samma uppmärksamhet och egentid.


Lisa Miskovsky.

I sitt Sommar-program 2019 valde Lisa att ”komma ut”. Hon kände ett behov av att berätta om familjesituationen, om hur det är att vara förälder till ett barn som brottas med en funktionsnedsättning som sitter på insidan.

– Många vuxna runt omkring förstår inte. Ibland kan jag tycka mig avläsa andras tankar: hon, den där artisten, kan ju inte uppfostra sina barn.

Lisa hoppades att radioprogrammet skulle ändra attityden, öka förståelsen.

– Tyvärr blev det inte så. Inte fullt ut, i alla fall. Det verkar alltid finnas människor som tror de vet bättre, som stämplar mig som en dålig mamma.

Hon hör snacket, de flesta känner varandra i Umeå. Lisa bor ett par mil  utanför staden, i ett hus nära skog och hav. Därifrån sänds också hennes föreläsning på Kommunikationskarnevalen (15 april, kl 14.30).

– Min tanke är att bjuda på något personligt, från den plats där jag och familjen lever. Hemmiljön har hjälpt oss mycket, det är här jag hämtat kraft och inspiration till att hitta lösningar, till andra sätt att kommunicera.

Hon vill understryka att det inte handlar om envägskommunikation.

– Det är inte bara jag och övriga familjen som vill nå fram till Elvira. Hon vill ju också att vi ska förstå.

Som förälder till ett autistiskt barn måste man vara väldigt bra på att slutleda. – Mycket går ut på att följa de där nästan osynliga stigarna. En god slutledningsförmåga är otroligt viktigt, det har jag fått öva på i många år.

Lisa liknar det vid att försöka lösa en Rubiks kub:

– Alla färger måste hamna på rätt plats, först då förstår man helheten.

– Elvira känner sig trygg när jag listat ut varför det blir som det blir. När jag lyckats koppla åt henne. För hon kan inte alltid göra de där kopplingarna själv.

Kommunikationen handlar ofta om oro och rädsla, till exempel för sjukdomar.

– Sedan ett år tillbaka är hon extremt rädd för corona. Hon är helt övertygad om att hon kommer att dö om hon smittas. Det innebär att allt som sägs blir direkta dödshot.

– Därför har jag försökt hjälpa till genom att sålla och välja i nyhetsflödet, utifrån hur hon uppfattar informationen. Lägger jag pusselbitarna rätt, och hon blir trygg, känns det som en enorm seger.

Lisa har utvecklat ett flertal tekniker som hon gärna vill dela med sig av till besökarna på Kommunikationskarnevalen.

Rubriken på hennes föreläsning, ”Jag ser dig”, syftar inte bara på Elvira.

– Jag tänker på alla som är i samma situation, när kommunikation måste ske på ett annat sätt. Om orden inte räcker till kan man använda symboler och andra metoder att för förstå. Det vill jag förmedla, säger Lisa.

– Det skulle göra mig väldigt glad om allt jag gjort och använt mig av kan komma till nytta för någon annan. Verktyg för att kunna hantera en jättesvår situation är det finaste man kan ge, tycker jag.

Se Lisa Miskovskys föreläsning i programmet
Anmäl dig till konferensen